Banken zijn belangrijk bij het opsporen van fraude met coronamaatregelen zoals de NOW, TOGS en TOZO meldt de NOS.

De regelingen zijn snel in elkaar gezet en uitgevoerd. Hierdoor is de fraude lastig te onderzoeken. Bij ABN Amro heeft de afdeling Intelligence Led Financial Crime een speciaal corona-onderzoeksteam opgericht. Dat onderzoekt ‘ongebruikelijke en onverwachte transacties’, zoals aanwijzingen voor fraude formeel worden genoemd.  Het team maakt gebruik van automatisering en kunstmatige intelligentie om ongebruikelijke geldstromen op te sporen.

Voorbeelden zijn bedrijven waar de omzet helemaal niet sterk is gedaald. Of als ze helemaal niet actief zijn geweest als bedrijf. Of iemand krijgt subsidie en neemt het bedrag meteen op of maakt het over naar het buitenland.

Ook de Rabobank en ING onderzoeken ongebruikelijke transacties met coronasubsidies. De Rabobank krijgt steeds meer signalen van mogelijke fraude en verwacht dat die stijging doorzet, ook omdat de bank steeds meer ervaring met het speurwerk opdoet.

Financial Intelligence Unit

De banken rapporteren ongebruikelijke zaken bij de overheid. Zo heeft ABN Amro inmiddels 50 dossiers doorgestuurd naar de Financial Intelligence Unit (FIU), de financiƫle opsporingsafdeling binnen de Nationale Politie. Daar komen binnenkort nog 150 gevallen bij. En de bank gaat op korte termijn nog eens 800 opmerkelijke transacties in het kader van coronasteun onderzoeken.

Uitbreiding

Er worden nu in totaal meer dan honderd corona-gerelateerde fraudeverdenkingen nader onderzocht. Een deel van die dossiers heeft geleid tot aanhouding van verdachten en inbeslagname van vermogen, meldt de FIU.

Bron: NOS, 29 juni 2020

Lees meer: Banken speuren naar fraude met coronasubsidies (link opent nieuwe webpagina)

Bron: Taxence

Banken speuren naar fraude met coronasubsidies
Getagd op: